התקף חרדה – תסמינים

מה מבדיל בין התקף חרדה לתחושות אחרות ומה אפשר לעשות כשחרדה מגיעה?
חרדה על קלפי עץ

חרדה הינה דרך ביטוי של הנפש במפגש עם סיטואציה או מצב שמכניס אותה למצב של פחד לא פרופורציונלי. בדומה לאלרגיה פיזית בה הגוף מגיב בצורה חריפה יתר על המידה לחומרים שונים, כך גם לנפש יש מצבים של אלרגיה רגשית. אחד מהביטויים של אותה אלרגיה רגשית הינה חרדה.

חשוב להבדיל בין דאגה, מתח או סטרס לבין התקף חרדה.
רגשות אלה אמנם לא תמיד נעימים אך הם יותר יום יומיים ומלווים במחשבות רבות שלרוב נוגעות בהתמודדות עם תחומים שונים בחיים.
לעומת זאת, בזמן שחווים התקף חרדה לרוב מתלוות אליו תחושות פיזיות מובהקות וחזקות של דפיקות לב חזקות ומהירות, תחושת מועקה, מחנק וכיווצי שרירים באזורים שונים בגוף.
בנוסף, להתקף חרדה יכול להיות מלווה בכי עוצמתי, הצפה רגשית ותחושת חוסר אונים מובהקת.

אחת הדרכים לעבוד עם התקף חרדה היא קודם כל לזהות שבזה מדובר ולזכור שייקח קצת זמן ובסוף זה יעבור. התקף חרדה זה גל חזק של רגש ותחושות גופניות שלא נשאר בווליום גבוה לאורך זמן.
לאחר זיהוי של החרדה ניתן לעשות כמה דברים:
1. ליצור קשר עם ער"ן (עזרה ראשונה נפשית) במספר 12012. 
2. לקחת טיימר לכוון לרבע שעה ולשבת בחיבוק ידיים עדין כשיד ימין טופחת על יד שמאל והפוך.
3. למצוא מקום נוח לשבת או לצאת החוצה לאוויר הצח (מה שמתאפשר ונוח) ולמקד את המחשבות אך ורק בתחושות הגוף.

דגש חשוב לגבי התמקדות בתחושות הגוף, גם אם יש כיווץ חזק או מועקה, ככל שנתמקד בזה יותר כך לאט לאט תשתחרר העוצמה הרגשית והפיזית של ההתקף, ולאט לאט נרגיש תחושת התקרקעות והתקף החרדה יתחיל לרדת מעוצמתו. יש פה מילכוד מסוים כי מצד אחד התחושות הפיזיות יכולות להכאיב או להלחיץ, אך מצד שני אם ניאבק בהן ונילחץ החרדה תיגבר ולכן כל העניין הוא לנסות ולהרפות לתוך תחושות הגוף ולהתמקד בהן גם אם בהתחלה זה נראה כנגד מה שאמור לקרות, עד שלאט לאט נתחיל להרגיש שחרור והרפייה והנשימות יחזרו לסדרן.

אפשר לדמות את ההתמסרות לתחושות הגוף בזמן חרדה לטבילה במים קרים,
בהתחלה זה לא נוח אך התחושה הפיזית שמרגישים אחרי טבילה היא לרוב רפויה ומשחררת בזכות השוק הראשוני שקורה במפגש של כלי הדם עם המים הקרים –
זרימת הדם מתחזקת, חום הגוף עולה ולעיתים מרגישים כיצד שרירים מכווצים מקבלים הרפייה ונינוחות.

בקצרה אסכם זאת כך:
התקף חרדה← ביטוי תחושתי ורגשי חזק של פחד לא פרופורציונאלי בנפש ← זיהוי החרדה על ידי תשומת לב לתחושות גוף לא פרופורציונליות ליום יום הרגיל ← הבנה שזה גל חזק ושזה יעבור ← התמקדות בתחושות הגוף בזמן ישיבה או הליכה (גם אם זה מרגיש מוזר בהתחלה)← תחושת רפיון והסדרת נשימות עד חזרה להתנהלות רגילה.

השאר תגובה

רינת לוינסון, מנחה ומטפלת בתהליכי עומק. מפגש עם רבדי הנפש השונים בכל תחומי החיים. 

יש שאלות? רוצים לדעת עוד?

אולי יעניין אותך גם